همه چیز درباره داروی سیناکلست؛ موارد مصرف و عوارض آن
قرص سیناکلست دارویی است که به کاهش میزان هورمون پاراتیروئید (PTH)، فسفر و کلسیم در بدن کمک مینماید. این دارو به ویژه جهت درمان پرکاری غده پاراتیروئید در افرادی که مدت طولانی تحت دیالیز قرار دارند، تجویز میشود. از سوی دیگر، داروی سیناکلست در درمان هیپرکلسمی یا همان افزایش سطح کلسیم خون در بیماران مبتلا به سرطان غده پاراتیروئید و همچنین در افرادی که پرکاری پاراتیروئید آنها با جراحی بهبود نمییابد، مورد استفاده قرار میگیرد.
همه چیز درباره داروی سیناکلست؛ موارد مصرف و عوارض آن
سیناکلست چیست؟
سیناکلست دارویی است که به طور خاص به منظور کاهش فعالیت غده پاراتیروئید طراحی شده است. این دارو با کاهش تولید هورمون پاراتیروئید (PTH) به تنظیم سطح کلسیم در خون کمک نموده و به این ترتیب میزان کلسیم اضافی که ممکن است در بدن جمع شود، کاهش مییابد. از آنجاکه اختلالات در عملکرد غده پاراتیروئید میتواند به بالا رفتن غیرطبیعی سطح کلسیم و فسفر در خون منجر گردد، سیناکلست به عنوان یک درمان موثر در این موارد شناخته شده است.
این دارو در بیمارانی که به مدت طولانی تحت دیالیز قرار دارند، جهت درمان پرکاری پاراتیروئید تجویز میشود. از سوی دیگر، داروی. سیناکلست در درمان هیپرکلسمی ناشی از سرطان پاراتیروئید نیز کاربرد دارد. با مهار تولید هورمون پاراتیروئید، این دارو به کاهش سطح اضافی فسفر و کلسیم در بدن کمک نموده و از بروز مشکلاتی اعم از رسوب کلسیم در بافتها و اندامهای مختلف جلوگیری مینماید.

داروی سیناکلست در چه مواردی مصرف میشود؟
- این دارو در درمان هیپرکلسمی (کلسیم بالای خون) ناشی از سرطان غده پاراتیروئید مؤثر است.
- سیناکلست برای کاهش تولید بیش از حد هورمون پاراتیروئید در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی که تحت دیالیز هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
- داروی سیناکلست در بیمارانی که به دلیل شرایط خاص قادر به انجام جراحی غده پاراتیروئید نیستند، به منظور کنترل سطح بالای کلسیم خون به کار میرود.
نحوه مصرف داروی سیناکلست چگونه است؟
قبل از استفاده از داروی سیناکلست، به نکات زیر توجه کنید:
- حتماً پیش از مصرف دارو، بروشور آن را با دقت مطالعه کنید تا از تمام اطلاعات مربوط به دارو و عوارض جانبی احتمالی آگاه شوید.
- توصیه میشود داروی سیناکلست را همراه با غذا یا کمی پس از آن مصرف کنید.
- از شکستن یا نصف کردن قرص دارو پرهیز نموده و حتما آن را بهطور کامل ببلعید.
- در صورتی که فراموش کردید که دارو را در زمان مقرر مصرف کنید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید، مگر اینکه زمان دوز بعدی نزدیک باشد. از مصرف دوز دوبرابر خودداری شود.
- دوز دارو بر اساس وضعیت پزشکی و شرایط شما تعیین میشود؛ در نهایت، از تغییر دوز دارو بهطور خودسرانه خودداری نموده و هرگز دوز دارو را بیشتر یا کمتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.
مکانیسم اثر سیناکلست چگونه است؟
قرص سیناکلست با بالا بردن حساسیت گیرندههای کلسیمی در غده پاراتیروئید عمل میکند که موجب کاهش سطح هورمون پاراتیروئید، فسفر و کلسیم در خون میشود. این دارو به طور چشمگیری از بروز بیماریهای استخوانی پیشرفته و همچنین مشکلات مرتبط با اختلالات متابولیسم مواد معدنی جلوگیری مینماید.
به عبارت دیگر، داروی سیناکلست به تنظیم بهتر متابولیسم کلسیم و فسفر کمک نموده و در پیشگیری از عوارض ناشی از اختلالات هورمونی و بیماریهای استخوانی که به علت اختلال در متابولیسم این مواد به وجود میآیند، نقش چشمگیری ایفا میکند.
بررسی موارد منع مصرف داروی سیناکلست
در صورت گذشتن تاریخ انقضای مصرف دارو، جدا از مصرف آن خودداری نمایید. در صورتی که دارای هر یک از شرایط یا بیماریهای زیر هستید، پیش از شروع درمان با پزشک خود مشورت نماید:
- مشکلات کبدی
- بیماریهای کلیوی
- اختلالات مربوط به تشنج
- دوران بارداری یا شیردهی
- زخم معده یا استفراغ شدید
- سابقه فردی یا خانوادگی سندروم QT
- نوسانات فشار خون (افزایش یا کاهش)
- بیماریهای قلبی، نارسایی قلب یا آریتمی قلبی
- حساسیت به سیناکلست یا دیگر داروها و مواد

آشنایی با تداخلات دارویی داروی سیناکلست
تداخلات دارویی میتوانند در نهایت تاثیرات دارو و عملکرد آن را تغییر داده و منجر به افزایش خطر بروز عوارض جانبی شوند. در نهایت، پیش از مصرف سیناکلست، لازم است پزشک خود را از تمام داروهای تجویزی و غیر تجویزی که مصرف میکنید، آگاه سازید.
داروهایی که ممکن است با سیناکلست تداخل داشته باشند، عبارتند از:
- سولامر
- آسپرین
- پرگابالین
- سالمترول
- اپیکسابان
- متوپرولول
- فلوتیکازون
- امیلودیپین
- کلوپیدوگرل
- کلسیتریول
- اتورواستاتین
- لووتیروکسین
- ریواروکسابان
- مولتیویتامین
- انسولین گلارژین
- انسولین آسپارت
- سیپروفلوکساسین
- ویتامین B12، D2، D3
شایان به ذکر است که این فهرست تنها شامل برخی از داروهایی است که ممکن است با سیناکلست تداخل داشته باشند و لیست به طور کامل نخواهد بود. جهت اطمینان از ایمنی مصرف داروها، مشورت با پزشک خود الزامی است.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله معرفی راهکارهایی برای دفع سنگ کلیه را نیز مطالعه نمایید.
نکات کلیدی در مصرف سیناکلست
در مصرف این دارو به کموارد زیر توجه نمایید:
- بهتر است این دارو همراه با وعده غذا یا کمی پس از آن مصرف گردد.
- مقدار دوز سیناکلست بر اساس نتایج آزمایشهای خون و شدت وضعیت بیمار تعیین میگردد.
- مصرف سیناکلست در بیماران دارای سابقه صرع، اختلالات کبدی و مشکلات قلبی-عروقی باید با دقت و تحت نظر پزشک صورت گیرد.

مصرف سیناکلست در بارداری مجاز است؟
در واقع، اثرات این دارو بر جنین هنوز مشخص نیست. در صورتی که باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، حتماً موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. اطمینان دقیقی در مورد انتقال این دارو به شیر مادر و اثرات آن بر نوزاد وجود ندارد. در صورتی که در نظر دارید که نوزاد خود را شیردهی کنید، به متخصص خود اطلاع دهید.
در صورت فراموشی یک دوز از قرص سیناکلست چه کنیم؟
در صورتی که فراموش کردید که دارو را در زمان مقرر مصرف نمایید، به محض یادآوری آن را مصرف شود، به شرطی که زمان مصرف دوز بعدی نزدیک نباشد. در صورتی که زمان دوز بعدی رسیده باشد، از مصرف دوز فراموش شده خودداری کرده و به برنامه دارویی خود ادامه دهید.
از سوی دیگر، هیچگاه نباید برای جبران دوز فراموش شده، دو برابر دارو مصرف کنید. در صورت بروز علائم اوردوز یا مصرف بیش از حد دارو، فوراً با اورژانس تماس حاصل نمایید.
سخن پایانی
در آخر، سیناکلست دارویی است که به کاهش فعالیت بیش از حد هورمون پاراتیروئید کمک مینماید، به ویژه در بیمارانی که تحت درمان دیالیز هستند یا مشکلات کلیوی دارند. این دارو همچنین در درمان هیپرکلسمی (کلسیم بالا در خون) ناشی از سرطان پاراتیروئید کاربرد دارد.
از سوی دیگر، در شرایطی که غده پاراتیروئید به طور غیرطبیعی فعال بوده و بیمار قادر به انجام جراحی پاراتیروئید نیست، قرص سیناکلست میتواند به کنترل سطح کلسیم خون کمک نماید. این دارو به طور کلی برای بیمارانی که با مشکلات غده پاراتیروئید مواجه هستند و درمانهای دیگر برایشان مناسب یا ممکن نیست، گزینهای موثر محسوب میشود. همچنین قطره دی ترول را نیز ببینید.
0 دیدگاه