همه چیز درباره پیشگیری از دیابت باید بدانیم
بیماری دیابت یکی از بیماریهایی است که انواع مختلفی دارد و براساس انواع آن علتهای ایجاد آن نیز طبقهبندی میشوند. مثلا میتوان گفت که دیابتی که در دوران بارداری ایجاد میشود با دیابتی که در دوران جوانی و کودکی بروز میکند تفاوت دارد و علتهای ایجاد آنها نیز میتوانند متنوع باشند.
پیشگیری از دیابت
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- دیابت چیست؟
- انواع دیابت کدامند؟
- روشهای پیشگیری از دیابت کدامند؟
- چگونه دیابت را درمان کنیم؟
- سخن پایانی
1. دیابت چیست؟
دیابت نوعی بیماری مزمن است که در آن بدن نمیتواند از گلوکز استفاده و یا آن را ذخیره کند. این بیماری زمانی رخ میدهد که لوزالمعده دیگر قادر به ساخت انسولین نباشد یا بدن نتواند از انسولین تولید شده به خوبی استفاده کند. عدم توانایی در تولید انسولین یا عدم استفاده مؤثر از آن، منجر به افزایش سطح گلوکز در خون میشود که به آن هایپرگلیسمی میگویند.
2. انواع دیابت کدامند؟
انواع مختلف این بیماری میتواند رخ دهد و کنترل و درمان آن بستگی به نوع دیابت دارد. دیابت مزمن و طولانیمدت شامل نوع ۱ و نوع ۲ است. شرایط بالقوه برگشتپذیر دیابت نیز شامل مرحله پیش دیابت است؛ یعنی زمانیکه سطح قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما به اندازهای بالا نیست که به عنوان دیابت محسوب شود.
دیگر نوع دیابت دیابت بارداری است که در دوران بارداری رخ میدهد، اما بعد از تولد نوزاد ممکن است از بین برود. علت دیابت در انواع آن مختلف بوده و هر شرایطی باعث ایجاد نوع خاصی از این بیماری میشود.
۳ نوع اصلی دیابت وجود دارد که ممکن است، افراد به آنها مبتلا شوند. این ۳ دسته عبارتاند از:
دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۲
دیابت بارداری
3. روشهای پیشگیری از دیابت کدامند؟
دیابت نوع ۱ قابل پیشگیری نیست. اما برای پیشگیری از دیابت نوع ۲ راههایی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
1) وزن خود را کنترل کنید
کنترل وزن بخش مهمی جهت پیشگیری از این بیماری است. ممکن است بتوانید با کاهش ۵ تا ۱۰ درصد وزن فعلی خود از دیابت پیشگیری کرده یا آن را به تأخیر بیندازید. هنگامیکه وزن شما کاهش پیدا کرد، نباید دوباره افزایش پیدا کند.
2) از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید
مهم است مقدار کالری که مصرف میکنید را کاهش دهید تا بتوانید وزن کم کنید و آن را در محدوده مناسب نگه دارید. برای انجام این کار، رژیم غذایی شما باید شامل وعدههای کوچکتر و چربی و شکر کمتر باشد. همچنین باید از هر گروه غذایی، غذاهای متنوعی استفاده کنید، از جمله غلات کامل، میوهها و سبزیجات. همچنین بهتر است مصرف گوشت قرمز را محدود نموده و از گوشتهای فرآوریشده استفاده نکنید.
۳) به طور منظم ورزش کنید
ورزش فواید بسیاری برای سلامتی دارد، از جمله کمک به کاهش وزن و کاهش سطح قند خون که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد. سعی کنید ۵ روز در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید. با پزشک خود مشورت کنید تا بفهمید کدام نوع ورزش برای شما بهترین است.
۴) سیگار را ترک کنید
سیگار کشیدن میتواند موجب مقاومت به انسولین و در نتیجه دیابت نوع ۲ شود. اگر سیگار میکشید، سعی کنید آن را کنار بگذارید.
۵) به اندازه کافی بخوابید
مطالعات نشان داده که اختلال در خواب و نداشتن خواب کافی با افزایش خطر مقاومت به انسولین همراه است. همچنین میتواند کاهش وزن را سختتر کند. بنابراین افرادی که خواب کافی ندارند، در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
4. چگونه دیابت را درمان کنیم؟
شاید درمان قطعی برای این بیماری وجود نداشته باشد، اما با روشهای زیر میتوانید این علائم را به خوبی کنترل کنید:
- پیش دیابت: اگر به این بیماری مبتلایید، هدف این است که از تبدیل آن به دیابت جلوگیری کنید. درمانها روی عوامل خطر، مانند کاهش وزن با پیروی از یک رژیم غذایی سالم (مانند رژیم مدیترانهای) و ورزش (حداقل پنج روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه) متمرکز میشوند. بسیاری از راهبردهای مورد استفاده برای پیشگیری از دیابت، همان راهبردهاییست که برای درمان دیابت توصیه میشوند.
- نوع ۱: اگر به این نوع مبتلا هستید، باید هر روز انسولین تزریق کنید، زیرا پانکراس شما دیگر انسولین نمیسازد.
- نوع ۲: اگر به این نوع مبتلا هستید، درمانهای شما میتواند شامل داروها، انسولین و تغییرات سبک زندگی، مانند کاهش وزن، انتخاب غذای سالم و فعالیت بدنی بیشتر باشد.
- دیابت بارداری: اگر به این نوع مبتلا هستید و سطح گلوکز شما خیلی بالا نیست، درمان اولیه ممکن است اصلاح رژیم غذایی و ورزش منظم باشد. اگر هدف مورد نظر محقق نشود یا سطح گلوکز شما بسیار بالا باشد، پزشک ممکن است دارو یا انسولین تجویز کند.
5. سخن پایانی
۷ علامت هشداردهنده زیر به احتمال زیاد نشانه ابتلا شخص به قند خون است. عوارض قند خون بالا تمام اندامهای حیاتی شما از جمله قلب، عروق خونی، چشم، کلیه و اعصاب را تحت تاثیر قرار میدهد.
آگاهی از نشانههای نوسانات قند خون، در مدیریت موفق این بیماری بسیار اهمیت دارد و عوارض ناشی از آن را به تاخیر میاندازد.
در صورتیکه هر یک از علائم زیر را دیدید، حتما به دکتر غدد یا به دکتر داخلی مراجعه کنید. دکتر با بررسی آزمایشهای مختلف و گرفتن شرح حال، بیماری را در شما بررسی خواهدکرد.
0 دیدگاه