داروخانه آنلاین دکتر روغنی

بررسی واریکوسل و نازایی در مردان و راه حل آن


11 اردیبهشت 1403

بررسی واریکوسل و نازایی در مردان و راه حل آن


واریکوسل به بزرگ شدن و پیچ‌خوردگی سیاهرگ‌های کیسه بیضه (اسکروتوم) گفته‌ می‌شود. واریس بیضه شبیه یک رگ واریسی است که ممکن است در پای خود مشاهده کنید. واریکوسل شایع‌ترین علت تولید کم و کاهش کیفیت اسپرم است که می‌تواند باعث ناباروری شود.

واریکوسل و نازایی در مردان 

بررسی واریکوسل و نازایی در مردان و راه حل آن

آنچه در این مقاله می‌خوانیم:

  1. واریکوسل چیست؟
  2. راه‌های تشخیص واریکوسل بیضه در مردان
  3. عوارض واریکوسل کدام‌اند؟
  4. علل افزایش خطر واریکوسل
  5. سخن پایانی

1. واریکوسل چیست؟

واریکوسل بیضه یک بیماری شایع در بین مردان است. این بیماری ممکن است در ۴۰ درصد از آن‌ها عامل ناباروری شود. در برخی از آن‌ها نیز تعداد اسپرم کم می‌شود. واریکوسل و بارداری یکی از موضوعات مهمی است که محققان آن را مورد بررسی قرار داده‌اند. طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ به عمل آمده، درمان واریکوسل و بررسی اختلالات باروری ناشی از این بیماری موردتوجه بسیاری از پزشکان و محققان بوده است. برای اطمینان از این‌که دچار این بیماری هستید یا نه بهتر است با یک متخصص اورولوژی (Urologist) دیدار کنید تا از وضعیت خود و احتمال ناباوری اطمینان حاصل کنید.

2. راه‌های تشخیص واریکوسل بیضه در مردان

1) احساس درد شدید در ناحیه بیضه در اثر واریکوسل

بروز درد در ناحیه بیضه می‌تواند در اثر ایستادن‌های طولانی، ورزش یا فعالیت زیاد باشد. اگر فردی در ناحیه اسکروتوم یا کشاله ران احساس درد داشت، بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند. جریان خون در بیضه مردان توسط طناب اسپرماتیک اتفاق می‌افتد. پزشکان متخصص علت درد این امر را اختلال در جریان خون دریچه‌های وریدی می‌دانند. به شکلی که با تجمع خون در آن ناحیه رگ‌های وریدی گشاد می‌شوند. تغییر در ظاهر رگ‌ها به‌سادگی قابل‌مشاهده است.

فرد باید به مدت‌زمان درد نیز توجه داشته باشد؛ واریکوسل به طور معمول از دوران بلوغ آغاز می‌شود و احتمال اتفاق افتادن آن در دوران قبل از بلوغ خیلی کم است. همچنین امکان ابتلای مردان مسن نیز به این بیماری کم است.

2) تغییر اندازه ظاهری بیضه در اثر واریکوسل

افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، خودشان نیز می‌توانند تغییر اندازه بیضه خود را متوجه شوند. در این مواقع اندازه بیضه کوچک‌تر می‌شود. با دیدن این علائم ظاهری بهتر است به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. پزشکان توصیه کرده‌اند برای درمان این عارضه باید به‌موقع اقدام کرد؛ در غیر این صورت درمان طبیعی برای برعکس کردن روند آتروفی وجود نخواهد داشت. واریکوسل و کوچک شدن بیضه در مراجعه به‌موقع فرد به پزشک قابل‌درمان است.

3) ایجاد تورم در ناحیه بیرونی بیضه

تورم در ناحیه بیرونی بیضه به معنی بزرگ‌تر شدن کیسه اسکروتوم است. آب آوردن بیضه، التهاب آن و تومور غیرطبیعی در آن ناحیه از جمله عوامل تورم بیضه است که در اکثر مواقع با درد نیز همراه است. گاهی نیز درد در این ناحیه ممکن است وجود نداشته باشد. زمانی که احساس کردید این ناحیه از بدن شما ورم کرده و با درد شدیدی همراه است، باید هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید.

4) پیچ خوردگی شاهرگ‌های داخل اسکروتوم

پیچ خوردگی بیضه یک بیماری شایع در بین مردان است. اگر خون‌رسانی در کیسه بیضه دچار اختلال شود و کورد داخل بیضه به دور خود بچرخد، بافت بیضه به‌مرور زمان از بین می‌رود. گاهی ممکن است این پیچ خوردگی به وارد شدن ضربه به ناحیه کشاله ران در بدن به وجود بیاید. البته پیچ خوردگی شاهرگ‌های داخل بیضه اکثراً فقط در یک بیضه اتفاق می‌افتد و پیچ خوردگی هر دو بیضه خیلی نادر است.

پزشک متخصص با معاینه فرد می‌تواند متوجه این امر شود. چرا که در این حالت بیضه‌ای که پیچ خورده از بیضه دیگر بالاتر است و فرد در هنگام لمس آن درد زیادی را حس می‌کند.

3. عوارض واریکوسل کدام‌اند؟

از شایع‌ترین عوارض واریکوسل می‌توان به کاهش کیفیت و اندازه اسپرم در بدن مردان اشاره کرد. همچنین به این مورد می‌توان اشاره کرد که میزان تستسترون موجود در بدن افراد مبتلا به واریکوسل، کم می‌شود و در برخی مواقع رشد طبیعی بیضه‌ها را متوقف می‌کند. این عوامل و عارضه‌های اصلی دیگر دست به دست هم داده و باروری فرد را دچار اختلال می‌کنند. البته باید متذکر شد که در همه موارد واریکوسل بر روی اسپرم و میزان تولید آن اثرگذار نیست.

4. علل افزایش خطر واریکوسل

علل ایجاد واریکوسل به طور دقیق مشخص نشده است. اما بروز آن در مردان ۱۵ تا ۳۰ ساله بیشتر دیده می‌شود. چاقی مفرط در مردان ابتلا به واریکوسل را در آن‌ها افزایش می‌دهد.

در مردان مجرد واریکوسل قبل از ازدواج آن‌ها باید درمان شود. هر اندازه که در درمان این بیماری دیرتر اقدام شود، اثرات آن بر روی بدن و اسپرم‌ها بیشتر می‌شود. با افزایش تاثیرات واریکوسل بر روی بدن، حرکت اسپرم‌ها و سپس شکل آن‌ها نیز دچار تغییر شده و فرد توانایی باروری خود را از دست می‌دهد. ناتوانی باروری توسط این بیماری را واریکوسل عقیمی می‌گویند.

5. سخن پایانی

ازآنجاکه واریکوسل معمولاً علامتی ایجاد نمی‌کند، اغلب نیازی به درمان ندارد. واریکوسل ممکن است در طول ارزیابی‌های باروری یا یک معاینه فیزیکی معمول تشخیص داده شود.
بااین‌حال، اگر درد و تورم در کیسه بیضه را تجربه کردید یا یک توده را در محل کیسه بیضه خود لمس کردید یا متوجه شدید که کیسه‌های بیضه شما اندازه‌های متفاوتی دارند، یا دچار مشکلات باروری هستید، با دکتر اورولوژی مشورت کنید. برخی بیماری‌ها می‌توانند باعث ایجاد توده در بیضه یا درد بیضه شوند که بعضی از آن‌ها نیاز به درمان فوری دارند.


0 دیدگاه
لطفا برای ثبت دیدگاه ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید - ورود به حساب کاربری