میزان مصرف ویتامین آ در کودکان و علائم مسمومیت با آن
ویتامین A برای سلامت و رشد مناسب کودکان حیاتی است. بهتر است به میزان درست از این ویتامین به کودکان خود بدهید تا از بروز مسمومیت از طریق آن جلوکیری کنید.
میزان مصرف ویتامین آ در کودکان
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- نقش ویتامین آ در بدن چیست؟
- میزان نیاز کودکان به ویتامین A
- چه مقدار ویتامین A زیاد است؟
- علائم مسمومیت با ویتامین A
- درمان مسمومیت با ویتامین A
- سخن پایانی
1. نقش ویتامین آ در بدن چیست؟
ویتامین آ (A) یکی از ویتامینهای محلول در چربی است. ویتامینهای A یا رتینول برای رشد بدن مخصوصاً در کودکان و کار صحیح دستگاه ایمنی و مخاط مثل مخاط روده و جلوگیری از عفونتها (بیماریهای میکروبی) بهبود بینایی افراد در نور کم مانند شب و حفظ سلامتی سطح چشم، دفاع از بدن و سلامتی پوست موثر است.
2. میزان نیاز کودکان به ویتامین A
ویتامین A مورد نیاز کودکان در سنهای مختلف به شکل زیر و RAE عنوانشده همارز فعالیت رتینول است:
- چهار سال و بالاتر: ۱۳۳۳ واحد یا ۴۰۰ میکروگرم RAE ویتامین A در روز
- یک تا سه سال: ۱۰۰۰ واحد بینالمللی یا ۳۰۰ میکروگرم RAE ویتامین A در روز
3. چه مقدار ویتامین A زیاد است؟
کودکان یک تا سه ساله نباید بیش از ۲۰۰۰ واحد، یعنی معادل ۶۰۰ میکروگرم RAE در روز دریافت کنند و کودکان چهار تا هشت ساله نباید بیش از ۳۰۰۰ واحد، معادل ۹۰۰ میکروگرم RAE دریافت کنند.
اینها حداکثر مقادیری هستند که ایمن تلقی میشود. همچنین به کودک خود مکمل ویتامینی که حاوی ویتامین A بیش از مقدار توصیه شده در هر روز است ندهید. دریافت مقدار بیش از حد از شکل فعال ویتامین A میتواند باعث تهوع و استفراغ، سردرد، سرگیجه، تاری دید و ناهماهنگی عضلات شود. اثرات طولانیمدت نیز شامل پوکی استخوان، مشکلات کبدی و اختلالات سیستم عصبی مرکزی است.
4. علائم مسمومیت با ویتامین A
سمیت حاد ویتامین A در یک دوره زمانی کوتاه و با یکبار مصرف دوز بسیار بالای ویتامین و سمیت مزمن با مصرف دوزهای بیش از 10 برابر مقدار توصیهشده مجاز روزانه (RDA) در بازه زمانی طولانیتر رخ خواهد داد. شایعترین عوارض جانبی مسمومیت مزمن ویتامین A که اغلب با عنوان هایپر ویتامینوز A شناخته میشود، عبارتند از:
- سردرد
- ریزش مو
- سردرگمی
- زخم دهان
- کماشتهایی
- آسیب کبدی
- زردی و یرقان
- کاهش اشتها
- تأخیر در رشد
- خارش پوست
- خشکی پوست
- تهوع و استفراغ
- تورم استخوانها
- درد مفاصل و استخوان
- حساسیت به نور خورشید
- اختلالات بینایی (تاری دید)
5. درمان مسمومیت با ویتامین A
اگر مسمومیت مزمن با ویتامین A به وسیله آزمایش خون در شما تشخیص داده شد؛ مهمترین اقدام عملی کاهش مصرف ویتامین A است. در صورت مسمومیت شدید با دوز زیادی از ویتامین، باید از کپسول خوراکی ذغال فعال استفاده کرد. اگر ذغال فعال در دسترس نبود یا بیش از یک ساعت تا بیمارستان فاصله داشتید؛ از ایپکاک (شربت اسفراغآور) جهت استفراغ و تخلیه معده استفاده کنید.
6. سخن پایانی
کودکان ممکن است بسته به سن و اشتهایشان مقدار بیشتر یا کمتری از میزان ذکرشده ویتامین A بخورند، پس مواد مغذی دریافتی آنها را بر این اساس تخمین بزنید.
0 دیدگاه