داروخانه آنلاین دکتر روغنی

استفاده از داروی امپاگلیفلوزین در درمان کبد چرب


07 تیر 1403

استفاده از داروی امپاگلیفلوزین در درمان کبد چرب


دیابت نوع 2 که حدود 95 درصد از موارد ابتلا به دیابت را به خود اختصاص داده است، یک بیماری پیش رونده مزمن محسوب می شود و ناشی از اختلال در تنظیم میزان گلوکز خون است. از مشخصه های این بیماری، اختلال در عملکرد سلول های بتای پانکراس و متعاقبا اختلال در ترشح انسولین و مقاومت به انسولین در بافت های محیطی است. ابتلا به دیابت به علت ایجاد عوارض، سبب تحمیل رنج و هزینه بسیاری به بیمار، جامعه و نظام سلامت می گردد. از جمله این عوارض می توان به افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی، نارسایی کلیوی، نابینایی و قطع عضو اندام تحتانی اشاره کرد.

داروی امپاگلیفلوزین در درمان کبد چرب

داروی امپاگلیفلوزین در درمان کبد چربآنچه در این مقاله می‌خوانیم:

  1. اطلاعات دارویی امپاگلیفلوزین  
  2. مقدار و روش مصرف داروی امپاگلیفلوزین
  3. موارد منع مصرف داروی امپاگلیفلوزین
  4. موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی امپاگلیفلوزین
  5. عوارض جانبی داروی امپاگلیفلوزین  
  6. سخن پایانی

1. اطلاعات دارویی امپاگلیفلوزین  

داروی امپاگلیفلوزین نسل جدید داروهای کنترل کننده قند خون است که به تنهایی یا همراه با سایر داروهای قند خون در دیابت نوع دو (Type 2 Diabetes) کاربرد دارد. همچنین این دارو در کاهش ریسک خطرات قلبی عروقی نیز به کار می‌رود.

داروی امپاگلیفلوزین از دسته داروهای مهارکننده بازجذب گلوکز- سدیم به شمار می‌رود که از طریق مهار بازجذب گلوکز در کلیه باعث کاهش قندخون می‌شود.

داروی امپاگلیفلوزین در افراد زیر ۱۸ سال، بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و کتواسیدوز دیابتی (افزایش کتون‌ها در خون و ادرار) مصرف نمی‌شود.

2. مقدار و روش مصرف داروی امپاگلیفلوزین

  1. قبل از شروع درمان با داروی امپاگلیفلوزین (Empagliflozin)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
  2. دوز و مقدار داروی امپاگلیفلوزین، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید و از کم یا زیاد کردن مقدار آن خودداری نمایید.
  3. داروی امپاگلیفلوزین را به طور منظم و در ساعت مشخصی از روز مصرف کنید.
  4. در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری (چنانچه کمتر از ۱۲ ساعت تا دوز بعدی داروی شما باقی مانده باشد) نوبت فراموش شده را مصرف کنید. در غیر اینصورت از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کرده و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید و هیچ‌گاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
  5. داروی امپاگلیفلوزین را می‌توانید همراه با غذا یا بدون آن میل کنید.

3. موارد منع مصرف داروی امپاگلیفلوزین

  1. هرگز داروی امپاگلیفلوزین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  2. به تاریخ انقضای داروی امپاگلیفلوزین (Empagliflozin) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.

قبل از تجویز داروی امپاگلیفلوزین، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:

  1. شیردهی
  2. مشکلات قلبی
  3. مشکلات کبدی
  4. فشار خون پایین
  5. بارداری یا قصد بارداری
  6. مشکلات ناشی از جراحی
  7. اگر نمی‌توانید مایعات بنوشید
  8. دارای عوامل خطر شکستگی استخوان
  9. مشکلات کلیوی (مانند بیماران دیالیزی)
  10. حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
  11. ناراحتی معده، استفراغ یا اسهالی که بهبود نمی‌یابد
  12. مشکلات پانکراس (مانند پانکراتیت یا جراحی پانکراس)
  13. سابقه عفونت‌های مجاری ادراری یا مشکل در ادرار کردن

4. موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی امپاگلیفلوزین

  1. سالمندان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساس‌تر باشند.
  2. در طول درمان با داروی امپاگلیفلوزین، به طور منظم به پزشک مراجعه کرده و آزمایشاتی که پزشک برایتان تجویز می‌کند را انجام دهید.
  3. سطح قند خون خود را به طور منظم در منزل بررسی کرده و اگر تغییر ناگهانی در قند خون (قند خون بالا یا پایین) خود مشاهده کردید، با پزشک متخصص دیابت خود مشورت نمایید.
  4. ممکن است کنترل قند خون در زمان استرس مانند قاعدگی، عفونت، تروما یا جراحی دشوارتر بوده و مقدار داروی مصرفی شما نیاز به تغییر داشته باشد. لذا در این موارد با پزشک خود مشورت نمایید.
  5. چنانچه در طول درمان با داروی امپاگلیفلوزین باردار شدید، سریعاً به پزشک اطلاع دهید.
  6. برای آشنایی با هیپوگلیسمی (افت قند خون) و هیپرگلیسمی (افزایش قند خون)، راههای پیشگیری و راهکارهای مناسب هنگام بروز آنها با پزشک مشورت نمایید.
  7. اروی امپاگلیفلوزین ممکن است بر روی نتایج برخی آزمایشات تأثیر بگذارد. لذا پزشک معالج را از مصرف این دارو مطلع سازید.
  8. در زمان استفاده از داروی امپاگلیفلوزین ممکن است در آزمایش ادرار، قند مشاهده شود.
  9. به دستورالمعل‌های پزشک خود در مورد رژیم غذایی و برنامه ورزشی عمل نمایید.
  10. چنانچه رژیم غذایی کم نمک یا بدون نمک دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
  11. در طول درمان با داروی امپاگلیفلوزین، بنابر نظر پزشک مایعات زیاد بنوشید. و در آب و هوای گرم یا انجام فعالیت زیاد مراقب کم آب شدن بدن، باشید.
  12. در طول درمان با داروی امپاگلیفلوزین برای جلوگیری از سرگیجه یا غش کردن، از تغییر وضعیت ناگهانی بپرهیزید و هنگام استفاده از پله مراقب باشید.
  13. امکان دارد داروی امپاگلیفلوزین شما را گیج یا بی‌حال کند، لذا قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید. ممکن است به خاطر استفاده از این دارو، دچار افت قند خون شده باشید و رانندگی برایتان مناسب نباشد.

عوارض جانبی داروی امپاگلیفلوزین  

5. عوارض جانبی داروی امپاگلیفلوزین  

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی امپاگلیفلوزین حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید.

از جمله عوارض داروی امپاگلیفلوزین عبارتند از:

1) هیپوگلیسمی (افت قند خون): که دارای علائمی مانند سردرد، تحریک‌پذیری، گیجی، سرگیجه، خواب آلودگی، گرسنگی، لرزش یا احساس ترس، تعریق، ضعف و ضربان قلب بالا می‌باشد.

2) عفونت‌های مجاری ادراری: که دارای نشانه‌هایی مانند سوزش ادرار، تکرر ادرار، درد در بخش پایینی شکم یا خون در ادرار می‌باشد.

3) دهیدراسیون (از دست رفتن آب بدن): که دارای علائمی مانند سرگیجه و ضعف می‌باشد.

4) مشکلات کلیوی

5) عفونت دستگاه تناسلی

صورت بروز واکنش‌های آلرژیک مانند مشکل در تنفس یا بلع، قرمزی پوست، تورم صورت، لب‌ها، گلو و سایر نقاط پوست فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

توجه: در موارد نادر، مصرف داروی امپاگلیفلوزین می‌تواند سطوح مواد شیمیایی خاصی مانند کتون‌ها را در خون افزایش دهد که این امر می‌تواند منجر به یک بیماری جدی به نام کتواسیدوز دیابتی شود. اگر هریک از علائم زیر را داشتید، فوراً با پزشک خود در میان بگذارید:

6) خستگی یا خواب آلودگی

7) تنفس غیرعادی یا دشوار (تنگی نفس)

8) احساس ضعف یا بیماری (استفراغ)

9) حالت تهوع

10) احساس تشنگی

11) کاهش وزن سریع

12) درد شکم

13) طعم شیرین یا فلزی در دهان و یا بوی دیگری در عرق یا ادرار شما

6. سخن پایانی

امپاگلیفلوزین جزء جدیدترین داروهای کنترل قند خون است که با مهار انتخابی آنزیم سدیم-گلوکز ترانسپورت 2 باعث کاهش قند خون می گردد.

  1. دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید
  2. دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.

0 دیدگاه
لطفا برای ثبت دیدگاه ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید - ورود به حساب کاربری