هپاتیت A چیست و چه خطراتی دارد
هپاتیت آ (Hepatitis A)، همانند هپاتیت B و هپاتیت C از عفونتهای شایع ویروس هپاتیت محسوب میشود. این بیماری نوعی عفونت کبدی به شدت مسری است که از ویروس هپاتیت آ به وجود میآید و باعث التهاب و تورم کبد میشود و در نهایت روی عملکرد کبد تأثیر میگذارد. هپاتیت a به روشهای مختلفی انتقال پیدا میکند، از آب یا غذای آلوده گرفته تا تماس نزدیک با فرد یا جسم آلوده.
هپاتیت A
هر آنچه در این مقاله میخوانیم:
- بیماری هپاتیت a چیست؟
- نشانه ها و علائم هپاتیت آ چیست؟
- راه درمان هپاتیت a چیست؟
- عوارض هپاتیت A چیست؟
- روش تشخیص هپاتیت نوع a چگونه است؟
- سخن پایانی
1. بیماری هپاتیت a چیست؟
هپاتیت A نوعی بیماری کبدی است که از ویروس هپاتیت A (HAV) به وجود میآید. این بیماری در واقع شکل حاد و کوتاهمدت بیماری هپاتیت است که معمولاً نیازی به درمان ندارد. سالانه در سراسر دنیا نزدیک به یک و نیم میلیون نفر به هپاتیت آ مبتلا میشوند. این نوع هپاتیت به شدت مسری است و از طریق غذا یا آب آلوده انتقال پیدا میکند. هپاتیت آ معمولاً بیماری خطرناکی نیست و عوارض بلندمدتی به جا نمیگذارد و معمولاً خودبهخود برطرف میشود.
2. نشانه ها و علائم هپاتیت آ چیست؟
- کاهش اشتها
- اسهال یا یبوست
- بالا رفتن دمای بدن
- خارش و جوش پوستی
- درد عضلانی و مفاصل
- سر درد، درد گلو و سرفه
- احساس خستگی و بیحالی عمومی
- درد در قسمت فوقانی سمت راست شکم
3. راه درمان هپاتیت a چیست؟
این بیماری درمان خاصی ندارد. بهبود علائم پس از ابتلا به کندی صورت میگیرد و تا چند هفته یا گاهی تا چند ماه طول میکشد. توصیه پزشکان برای درمان این بیماری شامل موارد زیر است:
- از مصرف داروهای غیرضروری خودداری کنید.
- استامینوفن، پاراستامول و داروهای ضد تهوع نباید مصرف شوند.
- اگر فرد صرفاً علائم دارد، اما نشانهای از نارسایی حاد کبدی دیده نمیشود لزومی به بستری شدن در بیمارستان نیست.
- هدف از درمان هپاتیت a حفظ آرامش و آسایش بیمار و رعایت رژیم غذایی مناسب است که مایعاتی که به واسطه استفراغ و اسهال از بدن دفع شده دوباره جذب بدن شوند.
4. عوارض هپاتیت A چیست؟
معایب و عوارض هپاتیت آ نادر هستند و بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال بروز میکنند. عوارض احتمالی هپاتیت a شامل این موارد میشوند:
- هپاتیت کلستاز (Cholestatic hepatitis): حدود ۵ درصد بیماران را درگیر میکند و از رسیدن صفرای کبد به کیسه صفرا جلوگیری میکند. این عارضه باعث تغییر خون بیمار، تب یرقان و کاهش وزن میشود.
- هپاتیت عودکننده (Relapsing hepatitus): بیشتر در سالمندان شایع است و علائم التهاب کبدی مثل زردی، عود دورهای غیرمزمن دارد.
- هپاتیت خودایمنی (Autoimmune hepatitis): باعث میشود که بدن خودش به کبد حمله کند. عدم درمان این نوع هپاتیت باعث بیماری کبدی مزمن، سیروز کبدی و در نهایت نارسایی کبد میشود.
- نارسایی کبد (liver failure): کمتر از یک درصد مبتلایان به هپاتیت آ دچار نارسایی کبد میشوند که معمولاً مسن هستند، سابقه نوع دیگری بیماریهای کبدی را دارند و سیستم ایمنیشان ضعیف است.
5. روش تشخیص هپاتیت نوع a چگونه است؟
پزشک برای تشخیص این بیماری بررسیها و آزمایشهای مختلفی را انجام میدهد. آزمایشهای تشخیص هپاتیت a عبارتند از:
- معاینه بدنی
- آزمایش خون
- سابقه پزشکی به علاوه وضعیت ایمنسازی و بررسی سفرهای اخیری که بیمار رفته است
تست هپاتیت a
تست هپاتیت a به دنبال آنتیبادیهایی میگردد که بدن برای مبارزه با ویروس تولید میکند. آزمایش هپاتیت نشان میدهد که فرد در حال حاضر مبتلا به این ویروس است یا اینکه در گذشته ناقل این ویروس بوده. اگر فرد در حال حاضر یا در گذشته مبتلا شده باشد، این آنتیبادیها در خونش مشاهده میشوند.
6. سخن پایانی
عفونت با ویروس هپاتیت a به خاطر بهداشت نامناسب به وجود میآید و با رعایت بهداشت آب و غذای مصرفی میتوان از ابتلا به این عفونت جلوگیری کرد. یکی از روشهای اصلی پیشگیری از عفونت ویروس هپاتیت a تزریق واکسن است. هپاتیت a به روشهای مختلفی انتقال پیدا میکند، از آب یا غذای آلوده گرفته تا تماس نزدیک با فرد یا جسم آلوده و همچنین تماس جنسی. موارد خفیف هپاتیت آ نیازی به درمان ندارند.
بیشتر مبتلایانی که به این ویروس آلوده میشوند پس از طی دوره بیماری در ۳ تا ۶ ماه بهبود کامل پیدا میکند و آسیب دائمی به کبدشان نمیرسد. برای پیشگیری از علایم این بیماری به فوق تخصص گوارش یا دکتر متخصص داخلی مراجعه کنید.
0 دیدگاه